Werkstress Vrij
Oplossingen in een druk bestaan

Oorzaken  en risico's van werkstress

Oorzaken van werkstress
De oorzaken van werkstress kunnen door de werksituatie komen maar ook zaken in het privéleven kunnen een rol spelen. Wat werkstress voor de ene werknemer betekent hoeft voor de andere werknemer niet als stressvol ervaren te worden. Hoeveel stress er ervaren wordt verschilt dan ook per persoon. Er zijn wel verschillende factoren te noemen die de oorzaak van stress op het werk kunnen zijn:

  • Onzekerheid over de toekomst van je baan of het contract
  • Onduidelijkheid over taken, rol, en verwachtingen van jezelf en collega's
  • Ongewenst gedrag zoals agressie, geweld, bedreigingen, pesten, discriminatie, of seksuele intimidatie
  • Hoge werkdruk door onvoldoende tijd om het werk af te maken of goed te doen
  • Slechte werkomstandigheden zoals te weinig pauze of een onveilige sfeer
  • Werk of taken die niet passen bij je functie, opleiding, of vaardigheden (te makkelijk of juist te moeilijk)
  • Geen of weinig waardering krijgen voor het werk dat je levert.


Werkstress die kort duurt kan positief zijn. Je voelt je scherper en het lukt om meer werk op te pakken. Het is wel belangrijk om na kortdurende werkstress goed te herstellen en rust te pakken!
Bovenstaande factoren horen bij langdurende werkstress. Dat betekent dat het meerdere weken of langer aanhoudt en er is vaak ook geen zicht op verbetering. Als er in de periode van langdurende werkstress geen herstel plaatsvindt zullen de symptomen van werkstress steeds duidelijker en heviger worden.

Symptomen van werkstress
De symptomen van werkstress zijn voor ieder persoon anders, maar de stress is in het algemeen zichtbaar in een of meer van de volgende 4 categorieën: fysiek, gedrag, denken en emotie. 

Fysieke symptomen van werkstress
Werkstress heeft vaak gevolgen voor het lichaam, waarbij er verontrustende klachten kunnen ontstaan. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van moeheid, wisselingen in je gewicht, last hebben van hoofdpijn, nekpijn en rugpijn. Daarnaast komen maag en darmklachten regelmatig voor en slapen mensen met langdurige werkstress slechter dan mensen zonder stress.

Gedragssymptomen van werkstress
Wanneer je langdurig stress ervaart merk je mogelijk wat veranderingen in je gedrag. Dat is een logisch gevolg van langdurige werkstress. Een voorbeeld daarvan is dat mensen het moeilijker vinden om hun gezonde levensstijl vol te houden. Zo zie je dat mensen meer roken of meer alcohol gaan drinken, of meer medicatie innemen dat ze daarvoor deden. Mensen die langer gebukt gaan onder werkstress zijn vaak sneller geïrriteerd richting anderen, veroorzaken sneller ongelukjes en melden zich vaker ziek.

Symptomen van werkstress in je denken
Langdurige werkstress heeft ook zijn effect op het brein. Kortdurende stress kan je extra focus geven, maar dat is niet het geval bij langdurige werkstress. Dan zijn er vaker signalen te zien van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Dit gaat vaak gepaard met besluiteloosheid en moeite om dingen af te maken.

Symptomen van werkstress in emoties
Werkstress is vaak terug te zien in de emoties van mensen, vooral wanneer werkstress langdurig is. Zo kan het zich uiten in lusteloosheid en wisselende stemmingen, prikkelbaar zijn, onzeker zijn over je handelen of over jezelf. Wanneer dingen tussen je vingers door glippen komen daar vaker schuldgevoelens bij kijken dan wanneer er geen sprake is van werkstress.

Gevolgen van langdurige stress op je werk, je psyche en je lichaam
Wanneer je langdurig verhoogde stress ervaart op je werk en de balans tussen inspanning en ontspanning verstoord is zal dat gevolgen hebben.

Op het werk zal je productiviteit leiden onder de langdurige stress en zal je creativiteit minder worden. Daarbij neemt de kans op een ongeval of het maken van fouten juist toe.

Langdurige stress heeft een negatieve invloed op je brein. Verschillende hersengebieden raken ontregeld door langdurige stress en werken niet zoals ze dat normaal doen of kunnen zelf beschadigd raken. Zo kan langdurige stress uitmonden in een burn-out en kan het een rol spelen bij het ontwikkelen een depressie of een angststoornis.

Wanneer je langdurige stress ervaart gebeuren er meerdere dingen in je lichaam:
Je afweersysteem kan verzwakken door een verminderde productie van witte bloedcellen in je lichaam. Dit zorgt dat je afweersysteem verzwakt en dat je meer kans hebt om griep, verkoudheid of andere ziektes op te lopen. Door stress gaat je hart sneller kloppen en stijgt je bloeddruk, dit kan resulteren in hartkloppingen.

Kortom; stress heeft veel negatieve gevolgen op veel gebieden in je leven. Het is belangrijk om het serieus te nemen en te zoeken naar oplossingen. Hier kan je meer over lezen op de tab omgaan met werkstress.